Over 7 million unique Games items listed on Allegro in 2020, up over 29% from 2019

April 27, 2021
  • The Games category saw a 45% year-on-year increase in buyers and more than 27% more items with reported sales.
  • In 2020, most video and party games sold on 14 December.
  • The most expensive Games item sold was a CS:GO Talon Knife Doppler Sapphire skin, which fetched PLN 12,000.

The previous year showed that the pandemic has had a major impact on games on Allegro enjoying a surge in demand. More than 7.4 million unique items were listed in the Games category on Allegro in 2020, up over 29% from 2019. To keep themselves entertained while confined at home, users were more likely to buy party games. It was on 6 April, outside the Christmas season, that sales reached an all-time peak. Compared to 2019, the number of transactions in this category in 2020 increased by 102,68%.

“The summary of 2020 in the Games category showed us how much the change of lifestyle has influenced shopping preferences. Party games recorded more daily transactions than video games for the first time outside of the Christmas season, with the peak falling on 6 April. The average sales on that day exceeded 12 items per minute, compared to over 29 items per minute during the Christmas season, or on 14 December to be exact,” says Jacek Weichert, Segment Director, Culture, Entertainment, Collectibles and Art at Allegro.

The most popular items were board games (29.16%) in the party games category and console games (29.93%) in the video games category. As far as genres are concerned, the former was dominated by family games and the latter by action games. Allegro also looked at the best-selling game franchises. The top 3 party games were Monopoly, Ticket to Ride and Chess. Notably, the popularity of the latter was largely driven by the Netflix show “The Queen’s Gambit”, with a year-on-year increase in sales of more than 127% in 2020. As regards video games, the top 3 best-selling franchises were FIFA, LEGO and Minecraft.

The analysis showed that it is men who make more purchases in the Games category, buying party games 26.5% and video games 30.3% more often than women on average. Allegro also analysed Games sales across different age groups. Most transactions are made by people aged 25–44, who make over 8 in 10 purchases in the party games and 7 in 10 purchases in the video games category. The youngest group of consumers aged 18–24 strongly favour video games.

An analysis of sales channels shows that party games are more often bought on mobile devices (51.02%), and video games on a computer (54.29%). Across the entire Games category, users usually shopped between Monday and Wednesday from 10 am to 11 pm. A closer look at subcategories in 2020 shows that party games sold best on Sunday between 8 and 10 pm and video games on Sunday and Monday between 6 and 9 pm.

The most expensive Games items sold in 2020

Video games:

• Digital:
    • CS:GO Talon Knife skin | Doppler Sapphire – PLN 12,000
    • Tibia character – PLN 11,599
    • CS:GO AWP skin | Gungnir – PLN 9,200
  • Physical games:
    • Pokémon Gameboy Advance 5-Pack – PLN 2,999
    • The Witcher 3 Collector’s Edition PC – PLN 2,999
    • LSD: Dream Emulator PlayStation 1 game – PLN 2,520

Party games:

• 1,000+ Magic The Gathering card collection – PLN 5,800
  • Takenoko XXL special edition (auctioned for a WOŚP fundraiser) – PLN 4,050
  • 90+ Warhammer Fantasy Battle figurines – PLN 3,900

About Allegro
Allegro jest platformą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów, osiągającą wysoki wzrost przychodów, rentowność i przepływy pieniężne przy dużej skali działalności. Grupa prowadzi wiodącą platformę handlową typu marketplace w Polsce, jaką jest Allegro.pl, oraz wiodącą porównywarkę cenową w Polsce – Ceneo.pl. Jako najbardziej rozpoznawalna marka e-commerce i największy podmiot prowadzący działalność w branży handlu detalicznego artykułami niespożywczymi w Polsce pod względem GMV, Allegro.pl jest również jednym z 10 największych portali e-commerce na świecie oraz należy do 100 największych portali internetowych na świecie pod względem miesięcznej liczby wizyt.

Sprzedaż realizowana przez firmy za pośrednictwem platformy e-commerce typu marketplace Allegro.pl obejmuje następujące kategorie produktowe: elektronika, dom i ogród; sport i turystyka; produkty dla dzieci; motoryzacja; moda i obuwie; zdrowie i uroda; kultura, rozrywka, kolekcje i sztuka; oraz supermarket. Platforma Allegro.pl umożliwia sprzedaż nowych produktów przede wszystkim firmom prowadzącym działalność w formule biznes-klient i przyciąga średnio 21 mln internautów miesięcznie, co odpowiada 66% mieszkańców Polski w wieku 16 lat lub więcej oraz 78% wszystkich użytkowników Internetu w Polsce.

Na koniec 2020 r., z platformy e-commerce Grupy korzystało około 13,0 mln aktywnych kupujących. Wartość sprzedanych produktów (GMV) na platformie Grupy osiągnęła wartość ponad 35 mld PLN w 2020 r.

Od 12 października 2020 r. akcje Allegro.eu notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Łączna wartość pierwszej oferty publicznej Allegro.eu wyniosła 10,6 mld zł i było to tym samym największe IPO w historii GPW.

games