2,8 mld zł - tyle Polacy zaoszczędzili dotychczas na darmowych dostawach w ramach pakietu Allegro Smart!

Sierpień 26, 2021
  • Klienci Allegro już od 3 lat mogą korzystać z programu lojalnościowego platformy.
  • W tym czasie przeciętny Smartowicz zaoszczędził średnio ok. 450 zł.
  • Sprzedający, których oferty są objęte programem Allegro Smart!, uzyskują wzrost przychodów pięciokrotnie szybciej, niż ci, którzy nie korzystają z usługi.

Allegro Smart! to usługa, dzięki której Polacy mogą m.in. cieszyć się z darmowych i nielimitowanych dostaw do ponad 35 tysięcy punktów odbioru i automatów pocztowych, a także szybkiej i wygodnej dostawy kurierskiej. Klienci w ramach Allegro Smart! mogą skorzystać z ponad 100 milionów ofert a liczba ta regularnie rośnie.

Usługa została uruchomiona pod koniec sierpnia 2018 r. W tym czasie przeciętny Smartowicz zaoszczędził średnio ok. 450 zł. Zdarzają się jednak prawdziwi rekordziści. Jeden z użytkowników zaoszczędził bowiem przez ostatnie 3 lata 185 181 zł. Innemu z kolei koszt zakupu rocznego pakietu (49 zł) zwrócił się już po… 10 sekundach. Wyniki te sugerują, że pakiet przynosi oszczędności nie tylko kupującym - osobom prywatnym - ale też przedsiębiorcom, którzy dokonują hurtowych zakupów, np. za pośrednictwem Allegro Biznes.

Analiza pokazała również, że Smartowicze najchętniej robią zakupy wieczorami, szczególnie pod koniec tygodnia, a jeśli wcześniej - w porze lunchowej - to na początku tygodnia. Być może zainspirowani weekendowymi rozmowami z rodziną, wynagradzają sobie powrót do pracy drobnymi zakupami w sieci. Najczęściej dodają do koszyków rzeczy z kategorii elektronika, dom & ogród, ale też zdrowie i uroda czy moda.

W październiku 2020 roku został uruchomiony Smart! Student. Wszyscy studenci mogą aktywować Allegro Smart! na stronie www.allegro.pl/smart/student. Oprócz podstawowych świadczeń w ramach Allegro Smart! studentom, w ramach 6-miesięcznego bezpłatnego okresu próbnego i obniżonej ceny po jego zakończeniu, przysługują również dodatkowe korzyści od partnerów Allegro, takie jak zniżki na bilety FlixBus czy na bilety do Multikina.

Allegro nie zapomniało również o tych, którzy boją się zobowiązań i chcą najpierw przetestować upatrzony produkt lub usługę. Każdy klient może wypróbować Allegro Smart!, aktywując "Smart! na Start". Dzięki programowi  w ciągu następnych 12 miesięcy może on za darmo 5 razy skorzystać z darmowych przesyłek i zwrotów, a także zyskuje dostęp do specjalnych okazji w Strefie Smart!, festiwalu zakupowego Smart! Week (kolejna edycja już we wrześniu) czy też przedsprzedaży biletów na e-bilet.pl.

Co więcej, 15 lipca wystartowało Allegro Family, czyniąc codzienne zakupy na Allegro jeszcze łatwiejszymi. Dzięki możliwości tworzenia grup rodzinnych, ich członkowie mogą m.in. dzielić się korzyściami pakietu Smart! i pomagać sobie w zakupach. Dzięki temu aż 10 osób w grupie rodzinnej może korzystać ze Smarta!, płacąc za niego tylko raz i jest to taki sam koszt jak za indywidualny pakiet.

Przyspieszanie dostaw

Obecnie przeważająca większość zakupów z ponad 100 milionów ofert z Allegro Smart! dociera do klientów w 1-2 dni. Ponad 25 milionów oferuje dostawę już następnego dnia, a kilka milionów dotrze nawet tego samego dnia. Klienci Allegro Smart! bez żadnych dodatkowych opłat przesyłki docierają do Paczkomatów również w weekendy.

Polacy lubią odbierać zakupy zarówno z punktów, takich jak np. Paczkomaty, sklepy Żabka, stacje Orlen, kioski Ruch czy też własnej sieci odbioru Allegro Punkty w salonikach prasowych Kolportera, ale także w bardzo wygodny sposób od kurierów w dowolnym miejscu w Polsce. Obecnie 99%+ wszystkich ofert oznaczonych znakiem Smart! umożliwia też skorzystanie z kuriera, także całkowicie bezpłatnie. W zeszłym roku minimalna wartość zamówienia w przypadku darmowej dostawy kurierem została obniżona z 100 zł do 80 zł. Co więcej, już wkrótce klienci będą mogli odbierać swoje zamówienia z nowej, przyjaznej środowisku sieci automatów paczkowych Allegro, które są aktualnie montowane w wielu lokalizacjach w całej Polsce.

Darmowe dostawy i zwroty to nie wszystko

Klienci Allegro Smart! otrzymują też szereg dodatkowych korzyści poza bezpłatną dostawą i darmowymi zwrotami: dostęp do codziennie nowych, limitowanych ofert Smart! (Smart! Okazje) oraz festiwali zakupowych, takich jak nadchodzący w ostatnim tygodniu września Smart Week! z wyjątkowymi promocjami. Z kolei użytkownicy Allegro Pay, posiadający pakiet Smart!, mają też możliwość skorzystania z oferty specjalnej: zakupów na raty 3 x 0%.

Ostatnie miesiące pokazały, że Polacy stęsknili się za wydarzeniami sportowymi i kulturalnymi. Klienci Smart! bardzo chętnie korzystają z wyjątkowej możliwości kupienia biletów na wiele koncertów i imprez w przedsprzedażach niedostępnych dla innych klientów. Choć zwykle pula biletów wystarcza, by wszyscy zainteresowani kupili je wygodnie we współpracy z serwisem eBilet, to zdarzają się takie przedsprzedaże, które kończą się nawet w kilka lub kilkanaście minut.

Korzyści dla sprzedających

Smart! to nie tylko zaoszczędzone pieniądze dla kupujących na Allegro. Sprzedający, których oferty są objęte programem Allegro Smart!, uzyskują wzrost przychodów pięciokrotnie szybciej, niż ci, którzy nie korzystają z usługi Smart!. Kupujący w ramach tej usługi robią zakupy 2,5 razy częściej niż pozostali. Szybsze dostawy i ich gwarantowany termin (dzięki wprowadzeniu Programu Szybkich Dostaw dla sprzedawców) zwiększają częstotliwości robienia zakupów i wydawane kwoty. Co ważne, Allegro finansuje większą część kosztów dostaw w ramach Smart!.

***

Allegro jest platformą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów, osiągającą wysoki wzrost przychodów, rentowność i przepływy pieniężne przy dużej skali działalności. Grupa prowadzi wiodącą platformę handlową typu marketplace w Polsce, jaką jest Allegro.pl, oraz porównywarkę cenową Ceneo.pl. Jako najbardziej rozpoznawalna marka e-commerce i największy podmiot prowadzący działalność w branży handlu detalicznego artykułami niespożywczymi w Polsce pod względem GMV, Allegro.pl jest również jednym z 10 największych portali e-commerce na świecie oraz należy do 100 największych portali internetowych na świecie pod względem miesięcznej liczby wizyt1.

Sprzedaż realizowana przez firmy za pośrednictwem platformy e-commerce typu marketplace Allegro.pl obejmuje następujące kategorie produktowe: elektronika, dom i ogród, sport i turystyka, produkty dla dzieci, motoryzacja, moda i obuwie, zdrowie i uroda, książki, multimedia, kolekcje i sztuka oraz supermarket. Platforma Allegro.pl umożliwia sprzedaż nowych produktów przede wszystkim firmom prowadzącym działalność w formule biznes-klient i przyciąga średnio 21 mln internautów miesięcznie, co odpowiada 66% mieszkańców Polski w wieku 16 lat lub więcej oraz 78% wszystkich użytkowników Internetu w Polsce.

1 Źródło: SimilarWeb