Allegro Punkty - nowy sposób na szybki i wygodny odbiór zakupów.

Maj 10, 2021
  • Allegro uruchamia partnerską sieć punktów odbioru - Allegro Punkty - w których klienci odbiorą przesyłkę już dzień po jej nadaniu. A sprzedawcy będą mogli wygodnie wysłać produkty zamówione na Allegro.
  • Już w maju Allegro uruchomi w salonikach prasowych Kolportera dodatkowe 600 punktów odbioru. Wzmacnia tym samym największą w Polsce sieć punktów odbioru i automatów paczkowych, które mają do wyboru klienci platformy.
  • Użytkownicy Allegro Smart! będą mogli cieszyć się darmową dostawą do Allegro Punktów przy zamówieniach za minimum 40 zł.Pozostali klienci za dostawę zapłacą 8,99 zł - co jest bardzo atrakcyjną opłatą za dostawę następnego dnia.

Wygoda dostawy to element odgrywający coraz ważniejszą rolę w popularności zakupów na Allegro, dlatego platforma wprowadza nowe rozwiązania, które przyspieszą realizację dostaw i zwiększą wybór opcji odbioru zakupów. W tym roku platforma zapowiedziała już m.in budowę własnej sieci automatów paczkowych oraz uruchomienie nowej usługi logistycznej pozwalającej sprzedawcom na przechowywanie, pakowanie i wysyłanie swoich produktów poprzez nowoczesne centrum logistyczne. Wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom klientów Allegro uruchomi w maju partnerską sieć punktów odbioru - Allegro Punkty, tym samym rozwija i wzmacnia dostępną dla klientów platformy największą w Polsce sieć punktów odbioru i automatów paczkowych.

-Równie ważnym powodem co cena i wybór stała się wygodna i szybka dostawa przez kuriera wprost pod nasze drzwi lub do zlokalizowanego w pobliżu punktu odbioru. Już dziś ok. 80% przesyłek trafia do klienta Allegro w ciągu 1-2 dni od zamówienia. Uruchamiając Allegro Punkty poszerzamy, największą w Polsce sieć liczącą obecnie 31 tys. punktów odbioru i automatów paczkowych. Partnerska sieć zapewni naszym klientom odbiór przesyłek już dzień po nadaniu paczki, a dzięki współpracy z firmą Kolporter udostępniamy niemal 600 nowych punktów znajdujących się w pobliżu osiedli, pasaży czy galerii handlowych - mówi Łukasz Szczepański, Dyrektor DEX w Allegro.

Allegro Punkty w sieci Kolporter.

Koszt dostawy do Allegro Punktu  w sieci Kolporter będzie wynosił 8,99 zł - to bardzo atrakcyjna stawka, gdy weźmiemy pod uwagę, że przesyłka trafi do punktu z szybkością dostawy kurierskiej. Dostawa i zwrot będą bezpłatne dla kupujących w ramach Allegro Smart!, których wartość  zamówienia od jednego sprzedawcy wyniesie min. 40 zł. Dużą zaletą sieci Allegro jest możliwość nadania i śledzenia paczki na jednej platformie. Zarówno klient, jak i sprzedawca nie będą musieli korzystać z żadnych dodatkowych narzędzi czy aplikacji.

• Współpraca z Allegro jest dla nas istotna z co najmniej kilku powodów. Przede wszystkim oferujemy naszym klientom usługę, która cieszy się dużym zainteresowaniem. Coraz więcej osób robiąc zakupy w internecie korzysta z możliwości odbioru przesyłki w wybranym punkcie stacjonarnym. Skala sieci Kolportera i jej rozłożenie na mapie Polski zapewnia dostępność do tego typu usługi bardzo wielu osobom. Co ważne – saloniki są jednymi z nielicznych punktów sprzedaży, które są czynne, od wczesnych godzin porannych aż do wieczora. To z pewnością dodatkowa wartość dla osób, które będą chciały skorzystać z możliwości odbioru lub nadania przesyłki. - mówi Robert Szczepaniak, dyrektor marketingu Kolporter.

Allegro inwestuje w szybkie dostawy

w tym roku lider polskiego e-commerce w tym roku planuje także uruchomić własną sieć automatów paczkowych stawiając 1500 urządzeń, w których klient odbierze i nada przesyłkę z Allegro. Obecnie budowana jest baza lokalizacji pod automaty paczkowe a osoby zainteresowane udostępnieniem powierzchni mogą zgłaszać propozycje lokalizacji na stronie https://na.allegro.pl/nasze-punkty.

kolporter