Allegro Smart! Week dobiegł końca: tysiące nowych użytkowników Smart!, nieoczekiwane hity sprzedażowe i blisko 70 mln zł oszczędności

Październik 11, 2021
  • W tym roku festiwal zakupowy Smart! Week przerósł swoją skalą zeszłoroczną edycję i przyciągnął wielu nowych użytkowników Allegro Smart!
  • Od 27 września do 3 października klienci kupowali średnio 3 mln produktów dziennie, a dzięki obniżkom cen nawet o 70% i bezpłatnym dostawom zaoszczędzili blisko 70 mln zł.
  • Sprzedawcy, którzy wystawili oferty promocyjne, sprzedawali o 72% produktów więcej niż przeciętnie.
  • W trzecim kwartale 2021 r., po raz pierwszy w historii Allegro, liczba wszystkich ofert dostępnych dla klientów przekroczyła 250 milionów.

Tegoroczny festiwal zakupowy Allegro Smart! Week przewyższył poprzednią edycję pod względem liczby ofert i zyskanych oszczędności. – Chcemy oferować klientom najlepsze ceny, szeroki wybór produktów i doskonałą jakość dostaw. W tym roku pobiliśmy kolejny rekord. W czasie Smart! Week nasi klienci kupowali średnio 3 mln produktów dziennie. Największą popularnością cieszyły się kategorie: dom i ogród, zdrowie i uroda, supermarket oraz oczywiście elektronika. Wynika stąd, że Allegro stało się miejscem, w którym Polacy kupują wszystko, czego potrzebują – od produktów codziennego użytku po wymarzony sprzęt elektroniczny czy gry. Oczywiście nie byłoby to możliwe bez naszych sprzedających. W ciągu ostatniego roku intensywnie pracowaliśmy nad ulepszeniem metod i mechanizmów pozyskiwania ofert, aby zapewnić klientom jeszcze lepsze ceny. Wspólnie ze sprzedawcami przygotowaliśmy ponad 2 mln ofert w atrakcyjnych cenach – mówi Aleksandra Sroka-Krzyżak, Strategy Director w Allegro.

Trwający tydzień festiwal zakupowy Allegro bardzo pozytywnie wpłynął na sprzedaż. Wystawiający oferty promocyjne sprzedali o 72% produktów więcej niż przeciętnie. 80% sprzedaży na platformie w ramach Smart! Week wygenerowali sprzedawcy zewnętrzni – najczęściej mali i średni przedsiębiorcy. Sprzedaż przeszło 8 tysięcy polskich MŚP oferujących produkty w ramach festiwalu Smart! Week przekroczyła pułap 98 mln zł.

W czasie festiwalu strona główna Smart! Week była odwiedzana średnio 7 razy na sekundę. Największą popularnością cieszyły się kategorie: dom i ogród, zdrowie i uroda, supermarket oraz elektronika. Najszybciej wyprzedał się zestaw Lego Speed Champions Ferrari F8 Trubtio, który zniknął w 11 sekund, a z kolei odkurzacz Xiaomi Dreame V11 w mniej niż w minutę.  Prawie 98% zamówień na Allegro dostarczono w 1-2 dni.

Największe hity Smart! Weeka

• Konsola Microsoft Xbox Series S