Allegro wybrało dostawcę automatów paczkowych. Klienci skorzystają z nich już w tym roku.

Marzec 4, 2021
  • Allegro podpisało list intencyjny z polską spółką Modern - Expo na dostawę automatów paczkowych do odbioru i nadawania przesyłek.
  • Do końca tego roku 2021 platforma planuje budowę sieci 1500 urządzeń w polskich miastach.
  • Własna sieć automatów paczkowych przyspieszy proces dostaw i poprawi wygodę zakupów na Allegro.

Klienci Allegro korzystają z szerokiej gamy metod dostawy. W zależności od potrzeb, zakupy mogą zamówić kurierem “pod drzwi” lub odebrać samodzielnie w największej w Polsce sieci, liczącej już ponad 30 tys. automatów paczkowych i punktów odbioru dostępnej na Allegro.

Wygoda zakupów i dostawy są priorytetem Allegro, dlatego platforma idzie krok dalej i rozpoczyna budowę własnej sieci automatów paczkowych. Podpisany dziś list intencyjny z Modern-Expo Group oznacza start produkcji pierwszej partii 1500 urządzeń, z których kupujący i sprzedający zaczną korzystać jeszcze w tym roku.

Dbamy o to, aby klienci Allegro byli zadowoleni na każdym etapie zakupów. Dużą wagę przykładamy do szybkości dostaw i już teraz ok. 80% przesyłek trafia do klienta w ciągu 1-2 dni od zamówienia. Mamy ambicję, żeby dostawy te były jeszcze szybsze, tańsze i wygodniejsze. Dlatego postanowiliśmy zainwestować we własną sieć automatów paczkowych, jako uzupełnienie sieci ok 30.000 punktów odbioru i automatów dostępnych już na Allegro. Nowa sieć zapewni klientom jeszcze lepszy dostęp  do tych ekonomicznych metod dostawy, oraz w połączeniu usługami magazynowymi Allegro, które również planujemy uruchomić w tym roku, stworzy nową jakość w zakresie komfortu dostaw. W pierwszej fazie projektu planujemy uruchomić 3000 zaawansowanych technologicznie automatów paczkowych, z czego 1500 zostanie zainstalowanych jeszcze w tym roku. - powiedział Grzegorz Czapski Dyrektor ds. Rozwoju w Allegro. Jesteśmy dumni w Allegro z tego, że na każdym etapie łańcucha wartości, wspieramy lokalne przedsiębiorstwa, dlatego też bardzo cieszymy się z wyboru polskiej firmy Modern-Expo na naszego dostawcę automatów paczkowych - dodaje.

Pierwsze automaty paczkomatowe Allegro zostaną zainstalowane w polskich  miastach już w połowie bieżącego roku. Allegro chce budować sieć w sposób zrównoważony poprzez odpowiedzialną współpracę z lokalnymi społecznościami, dlatego uruchomiono specjalną stronę internetową, gdzie zainteresowani udostępnianiem powierzchni mogą zgłaszać propozycje lokalizacji pod budowę sieci automatów paczkowych. Można to robić już od 4 marca pod adresem https://na.allegro.pl/nasze-punkty.

Automaty paczkowe dla Allegro dostarczy polska spółka Modern-Expo Group, lider produkcji zaawansowanego technologicznie wyposażenia dla branż sprzedaży detalicznej i e-commerce.

- Nasi klienci oczekują innowacyjnych i niezawodnych produktów. Już od 25 lat  dostarczamy wyposażenie do największych sieci detalicznych na całym świecie. Współpraca z tak wymagającym partnerem jak Allegro stawia przed nami nowe możliwości. To również dowód na to, że oferowane przez nas produkty łączą wysoką jakość wykonania z wygodną i intuicyjną obsługą - mówi Prezes Zarządu i współwłaściciel Modern-Expo Group - Bogdan Łukasik.

Sieć automatów paczkowych to kolejna inwestycja związana z usługami logistycznymi,  którą Allegro zapowiedziało w 2021 roku. W drugiej połowie roku zostanie uruchomione nowoczesne centrum logistyczne dla firm sprzedajacych na Allegro w podwarszawskim Adamowie, mające na celu dalszą poprawę szybkości i wygody dostawy.

Allegro jest platformą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów.  Działalność operacyjna Grupy skierowana jest na rynek handlu detalicznego w Polsce, którego wielkość szacowana jest na 621 mld PLN w 2019 r. i prognozuje się, że wzrośnie ona do 724 mld PLN do 2024 r. Wartość sprzedanych produktów (GMV) na platformie Grupy stanowiła ok. 3% tego rynku w 2019 r. Jako najbardziej rozpoznawalna marka e-commerce i największy podmiot prowadzący działalność w branży handlu detalicznego artykułami niespożywczymi w Polsce pod względem GMV, Allegro.pl jest również jednym z 10 największych portali e-commerce na świecie oraz należy do 100 największych portali internetowych na świecie pod względem miesięcznej liczby wizyt.

Sprzedaż realizowana przez firmy za pośrednictwem platformy e-commerce typu marketplace Allegro.pl obejmuje następujące kategorie produktowe: elektronika, dom i ogród; sport i turystyka; produkty dla dzieci; motoryzacja; moda i obuwie; zdrowie i uroda; kultura, rozrywka, kolekcje i sztuka; oraz supermarket. Platforma Allegro.pl umożliwia sprzedaż nowych produktów przede wszystkim firmom prowadzącym działalność w formule biznes-klient i przyciąga średnio 20 mln internautów miesięcznie, co odpowiada 63% mieszkańców Polski w wieku 16 lat lub więcej oraz 76% wszystkich użytkowników Internetu w Polsce.

Na koniec września 2020 r., z platformy e-commerce Grupy korzystało około 12,6 mln aktywnych kupujących. Wartość sprzedanych produktów (GMV) na platformie Grupy osiągnęła wartość 31 mld PLN w okresie 12 miesięcy zakończonym 30 września 2020 r.

Od 12 października 2020 r. akcje Allegro.eu notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Łączna wartość pierwszej oferty publicznej Allegro.eu wyniosła 10,6 mld zł i było to tym samym największe IPO w historii GPW.

O Modern - Expo Group
Modern-Expo powstała w 1993 roku w Lublinie, dziś to międzynarodowy producent wyposażenia sklepów i dostawca kompletnych rozwiązań dla sieci handlowych oraz e-commerce. Będąc liderem branży w Europie Środkowo- Wschodniej dostarcza swoje produkty do ponad 65 krajów na całym świecie. Ostatnie lata Modern-Expo Group umacniała swoją pozycję w segmencie dostaw ostatniej mili m.in. rozwijając produkcję innowacyjnych automatów paczkowych.  Od 2018 roku firma jest partnerem strategicznym w zakresie dostaw automatów pocztowych do wielu wiodących operatorów w Europie Środkowo-Wschodniej oraz wyposażenia sklepów do kilku największych sieci handlowych.

W Polsce Modern - Expo Group jest m.in. strategicznym partnerem jednej z największych sieci sprzedaży detalicznej, do której od ponad 14 lat dostarcza wyposażenie sklepów.

Dla firmy ważnym aspektem jest także zrównoważone zarządzanie produkcją. W zakładach produkcyjnych stosowane są nowoczesne technologie potwierdzone międzynarodowymi certyfikatami jakości. Grupa zatrudnia blisko 2500 osób, a skonsolidowany obrót za rok 2020 przekroczył 133 mln USD.