Do Allegro Smart! dołączył nowy kurier - pickpack - firma realizująca na Allegro dostawy w dniu zamówienia przez 7 dni w tygodniu

Luty 24, 2021
  • Już ponad 1,5 miliona ofert na Allegro ma możliwość dostawy natychmiastowej w dniu zamówienia na terenie największych miast Polski.
  • Dzięki dołączeniu nowego kuriera - firmy pickpack - do oferty Allegro Smart! jeszcze więcej klientów będzie mogło skorzystać z darmowej dostawy w kilka godzin od zamówienia.
  • Na początku z usługi skorzystają mieszkańcy Warszawy. Allegro pracuje nad rozszerzeniem oferty pickpack dla klientów z kolejnych miejscowości.
  • Z dostawy w dniu zamówienia klienci na Allegro mogą korzystać już od ponad roku. Przesyłki do 7 największych Polskich miast dostarcza firma X-press Couriers.

Na przestrzeni ostatnich lat w zakupach online czas dostawy ma coraz większe znaczenie. Klienci chętnie korzystają z przesyłek natychmiastowych, czyli takich, które otrzymają w dniu zamówienia. Dotyczy to szczególnie zakupów cyklicznych - takich jak produkty dla dzieci np. pieluchy, ale także żywność ekologiczna czy karma dla zwierząt. Ten trend doskonale rozumie Allegro, dlatego szybkie i wygodne dostawy są  jednym z głównych priorytetów rozwoju platformy.

- Dzięki współpracy z firmą pickpack jeszcze więcej klientów, będzie mogło otrzymać swoje zakupy już w dniu złożenia zamówienia. Obecnie ponad 80 % zamówień z Allegro jest dostarczanych w ciągu 1-2 dni. To doskonały wynik, ale nasze ambicje są znacznie większe. Nieustannie pracujemy z naszymi partnerami logistycznymi, aby zapewnić klientom doskonałe doświadczenie zakupowe, aż do momentu odbioru przesyłki. Klienci zyskują coraz więcej opcji dostawy - i mogą wybrać to, co w danej chwili jest dla nich najważniejsze. A dzięki Allegro Smart! bez względu czy zdecydują się na odbiór w punkcie czy ekspresowego kuriera, nie zapłacą za dostawę. Natomiast dla sprzedających krótki czas dostawy to szansa na zwiększenie atrakcyjności ofert oraz budowanie przewagi konkurencyjnej i satysfakcji  klientów. - powiedział Łukasz Szczepański - dyrektor Delivery Experience w Allegro.

Warto podkreślić, że nowy kurier dostarcza klientom Allegro zamówienia 7 dni w tygodniu, wzmacnia tym samym portfolio ekspresowych przesyłek, dostępnych na platformie. W tym momencie, klienci mogą korzystać z usług pickpack na terenie Warszawy, ale firmy już pracują nad rozszerzeniem oferty o kolejne miasta.

Zamówienia  z dostawą tego samego dnia Allegro wprowadziło ponad rok temu  m.in. na terenie Warszawy, Poznania, Krakowa, Lublina, Łodzi, Wrocławia i Katowic. O tym, że oferty z krótkim czasem dostawy cieszą się coraz większym zainteresowaniem mogliśmy ostatnio przekonać się  w okresie przedświątecznym.  Jak podaje Allegro, podczas szczytu zakupowego pod koniec 2020 roku, klienci wybrali dostawę tego samego dnia dla ponad 30 tys. zamówień. Najpóźniej złożone zamówienie, które dotarło przed wigilią opłacono 23 grudnia o 15:42:04. Za pośrednictwem X-press Couriers klient otrzymał przesyłkę w niecałe 4  godziny.

Szybkie dostawy to korzyści dla sprzedawcy

Włączenie nowego operatora logistycznego do oferty Allegro Smart! to powód do zadowolenia także dla firm sprzedających na Allegro. Z danych Allegro wynika, że klienci znacznie  częściej wybierają oferty z deklarowanym krótkim czasem dostawy.  Ponadto kupujący mogą szybciej znaleźć takie oferty dzięki filtrowi “Dostawa dzisiaj” oraz specjalnym oznaczeniom.

Dla sprzedających wysyłanie przesyłek metodami pickpack i X-press Couriers niesie również korzyści finansowe. Od stycznia Allegro uruchomiło Program Szybkich Dostaw. Przedsiębiorcy, których paczki docierają do klientów w tym samym lub kolejnym dniu, mogą liczyć na rabat transakcyjny. W zależności od metody dostawy może on wynieść nawet 3,99 zł za przesyłkę.

Do Allegro Smart! dołączył nowy kurier - pickpack - firma realizująca na Allegro dostawy  w dniu zamówienia przez 7 dni w tygodniu