Klienci Allegro pokochali Allegro Pay! Od teraz jest dostępne dla wszystkich

Wrzesień 8, 2021
  • Allegro Pay, najbardziej innowacyjna oferta fintechowa Allegro, spodobała się dotychczasowym klientom i dziś otwiera się dla wszystkich, którzy chcą łatwo i bezpiecznie zarządzać swoimi zakupami na Allegro.
  • NPS (Net Promoter Score) zmierzony w trakcie pilotażu usługi osiągnął bardzo wysoki poziom 89 - dzięki jej prostocie i wygodzie.
  • Allegro Pay pozwala na odroczenie płatności i rozłożenie ich na raty, dając większą elastyczność finansową oraz zapewniając klientom bezpieczniejsze i łatwiejsze zakupy.
  • W pierwszym półroczu w ramach usługi udzielono pożyczek na ponad 0,5 mld zł. Allegro chce na koniec roku podwoić tę kwotę.

Allegro, najczęściej przez Polaków wybierany marketplace, udostępnia dziś Allegro Pay wszystkim swoim klientom, którzy chcą kupować jeszcze korzystniej i bardziej odpowiedzialnie. Każdy może teraz dołączyć do świata bezpiecznego finansowania dzięki Allegro Pay, usłudze zapewniającej poduszkę finansową bez dodatkowych kosztów i w ramach Allegro. Uruchomienie usługi zajmuje tylko kilka klików, dzięki którym można zyskać możliwość odroczenia zapłaty za zakupy na Allegro lub rozłożenie jej na raty z tak samo szybką dostawą. Zewnętrzne finansowanie poszczególnych zakupów nie jest już konieczne, ponieważ cały proces można przeprowadzić za pośrednictwem Allegro, ze środków zapewnionych przez Allegro. Kup teraz, zapłać później!

„Nie ma prostszych i łatwiej dostępnych produktów finansowych niż Allegro Pay” – powiedział prezes Allegro, Francois Nuyts. „Po sukcesie Allegro Smart!, który już wszedł do codziennego języka jako synonim łatwych i oszczędnych zakupów online, nasi klienci mogą teraz w pełni skorzystać na kolejnym produkcie Allegro, który poprawia doświadczenia zakupowe. Naszym celem w Allegro jest dostarczanie innowacyjnych rozwiązań, które ułatwiają zakupy w sieci. To dzięki tej strategii zyskaliśmy zaufanie ponad 13 milionów aktywnych kupujących. W odpowiedzi na ich potrzeby rok temu uruchomiliśmy pilotaż Allegro Pay, który jedynie zyskiwał na popularności. Potwierdza to zarówno wartość udzielonych pożyczek, jak i niespotykanie wysoki NPS usługi. Postrzegamy Allegro Pay jako jedną z dźwigni naszego przyszłego rozwoju, ponieważ jesteśmy pewni, że zapewnia klientom większą elastyczność i bezpieczeństwo - właśnie do tego dążymy w naszej grupie. Allegro Pay jest rozsądnie dopasowane do każdego klienta, więc zarejestruj się, skorzystaj z korzyści na start i szukaj naszych specjalnych ofert podczas nadchodzącego Smart! weeka z bezpieczną poduszką gotówkową zawsze pod ręką.”

Po udanym rocznym programie pilotażowym najnowszy fintech Allegro jest na dobrej drodze do osiągnięcia tegorocznego celu 1 miliarda złotych udzielonych pożyczek. W samym tylko drugim kwartale Allegro Pay udzieliło ich na kwotę 347 mln zł, prawie podwajając tę wartość względem pierwszych trzech miesięcy roku. Również w drugim kwartale saldo pożyczek wyniosło 231 mln zł, czyli o 74% więcej niż w pierwszych trzech miesiącach roku, przy oczekiwanych stratach kredytowych na poziomie 2,1%. Nasza baza danych, oparta w dużej mierze na transakcjach na Allegro, pozwala grupie trafnie ocenić zdolność kredytową konsumentów, a tym samym zapewnić rozsądną wysokość środków dla każdego klienta.

--------

O Grupie Allegro

Allegro jest platformą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów, osiągającą wysoki wzrost przychodów, rentowność i przepływy pieniężne przy dużej skali działalności. Grupa prowadzi wiodącą platformę handlową typu marketplace w Polsce, jaką jest Allegro.pl, oraz porównywarkę cenową Ceneo.pl. Jako najbardziej rozpoznawalna marka e-commerce i największy podmiot 5 prowadzący działalność w branży handlu detalicznego artykułami niespożywczymi w Polsce pod względem GMV, Allegro.pl jest również jednym z 10 największych portali e-commerce na świecie oraz należy do 100 największych portali internetowych na świecie pod względem miesięcznej liczby wizyt. 2 Sprzedaż realizowana przez firmy za pośrednictwem platformy e-commerce typu marketplace Allegro.pl obejmuje następujące kategorie produktowe: elektronika, dom i ogród, sport i turystyka, produkty dla dzieci, motoryzacja, moda i obuwie, zdrowie i uroda, książki, multimedia, kolekcje i sztuka oraz supermarket. Platforma Allegro.pl umożliwia sprzedaż nowych produktów przede wszystkim firmom prowadzącym działalność w formule biznes-klient i przyciąga średnio 21 mln internautów miesięcznie, co odpowiada 66% mieszkańców Polski w wieku 16 lat lub więcej oraz 78% wszystkich użytkowników Internetu w Polsce.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt z:

Marcin Gruszka – dyrektor komunikacji

press@allegro.eu