Ponad 210 tysięcy ofert z książkami i komiksami - Tydzień Książki na Allegro Lokalnie

Kwiecień 20, 2021
  • Kupując książki używane można zaoszczędzić średnio prawie 40% kwoty na bestsellerowych tytułach.
  • Rekordzista zakupił 665 książek o wartości 45 tysięcy złotych.
  • Użytkownicy, którzy wystawią książki otrzymają m.in. zniżkę na kolejne zakupy - Tydzień Książki - od 19 do 26 kwietnia na Allegro Lokalnie.

Decydując się na zakup przedmiotów z drugiej ręki najczęściej wybieramy nie tylko ubrania, ale także… książki. Według badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Allegro Lokalnie, niemal 39% respondentów deklarowało, że wśród używanych produktów,  są ubrania, meble ale również książki. Jest to szczególnie popularne wśród osób od 16. do 24. roku życia. Dane pokazują również, że kupując używane książki można zaoszczędzić średnio 40%. Bestsellerową powieść Hobbit można licytować już od 1 zł lub kupić w ofercie kup teraz za 10 zł, najnowszą książkę Remigiusza Mroza Afekt w bardzo dobrym stanie za 20 zł, zaś powieści Olgi Tokarczuk dostępne są w cenie już od 5 zł.

Organizując Tydzień Książki na Allegro Lokalnie chcemy przede wszystkim zachęcić klientów do podarowania książkom nowego życia. Podczas wiosennych porządków warto rozważyć sprzedaż tych, które już przeczytaliśmy i zrobić miejsce na kolejne tytuły. Możemy to zrobić szybko i za darmo na Allegro Lokalnie, a sprzedany przedmiot może zostać dostarczony do ponad 30 tysięcy punktów odbioru i automatów paczkowych. Transakcje naszych klientów pokazują, że na odsprzedaży używanych rzeczy można zarobić konkretne kwoty - rekord sprzedanych przez jednego użytkownika książek w ostatnich 12 miesiącach wynosił ponad 1000 egzemplarzy o łącznej wartości ponad 55 tysięcy złotych.- mówi Karol Czupryński, dyrektor Allegro Lokalnie.

Największą popularnością na Allegro Lokalnie cieszą się takie kategorie, jak fantasy, kryminały oraz biografie i wspomnienia. Jeśli zaś chodzi o autorów, to na podium znajdują się - Stephen King, Andrzej Sapkowski i J.K. Rowling. Z kolei analizując wyniki pod kątem tytułów są to - Tak jak człowiek myśli, Jamesa Allena oraz Tirem do Iranu, Adama Frąckowiaka. Rekordzista kupił aż 665 tytułów o wartości ponad 45 tysięcy złotych. Dane pokazują, że najwięcej książek używanych sprzedawanych na Allegro Lokalnie, zostało wydanych w latach 2015-2016. Można zatem stwierdzić, że najczęściej książki sprzedajemy po 5 latach. Oprócz tego na Allegro Lokalnie możemy znaleźć naprawdę cenne i rzadkie egzemplarze książek lub całe kolekcje. Jest to na przykład kolekcja legendarnego tytułu The European Football Yearbook, na którą składało się 20 roczników z sezonów 1988/89-2010/11 (kolekcja sprzedana za 4700 zł), księgę chińską z 1951 roku wykonaną przez znanych chińskich artystów za pomocą tradycyjnych metod druku (sprzedana za 4667 zł). Zaś miłośnicy komiksów mogli znaleźć całą serię pt. Fistaszki Zebrane z lat 1950-1990 (sprzedane za 3500 zł).

Tydzień Książki na Allegro Lokalnie potrwa od 19 do 26 kwietnia. W tym czasie każda osoba, która wystawi na sprzedaż książkę, otrzyma 5 Monet, czyli możliwość obniżenia wartości kolejnych zakupów o 5 złotych w aplikacji mobilnej Allegro. Dodatkowo każdy sprzedający otrzyma w prezencie wybrany tytuł w formie audiobooka oraz e-booka z listy 20 najbardziej popularnych książek przygotowanych przez partnera wydarzenia - Legimi. Użytkownicy mogą wybierać wśród takich tytułów jak, m.in. Gambit królowej, Powrót z Bambuko, Królestwo czy Sapiens, Od zwierząt do bogów.

Jednym z partnerów Tygodnia Książki na Allegro Lokalnie jest Fundacja ABCXXI – Cała Polska Czyta Dzieciom, której misją jest wspieranie zdrowia emocjonalnego dzieci i młodzieży. Fundacja prowadzi w serwisie Allegro Lokalnie zbiórkę na zakup książek i zabawek dla oddziałów dla matek z dziećmi w zakładach karnych w Grudziądzu i Krzywańcu. Każdy, kto chce pomóc w zebraniu funduszy na ten cel, może wystawić na zbiórkę przedmiot lub wziąć udział w charytatywnych licytacjach.

Zbiórkę można wesprzeć tutaj: https://allegrolokalnie.pl/zbiorka/ksiazki-i-zabawki-dla-oddzialow-dla-matek-z-dziecmi-w-zakladach-karnych-w-grudziadzu-i-krzywancu

Więcej informacji na temat Tygodnia Książki na Allegro Lokalnie znaleźć można tutaj: https://allegro.pl/lokalnie/tydzienksiazki

Partnerami Tygodnia Książki na Allegro Lokalnie są: Legimi, Fundacja ABCXXI Cała Polska Czyta Dzieciom oraz Lubimyczytać.pl.

NOTA DLA REDAKCJI:

Badanie zostało zlecone przez Allegro Lokalnie i przeprowadzone przez agencję SW Research. Dane opierają się na odpowiedziach 1009 badanych Polaków w wieku powyżej 16 lat, dopasowanych do populacji Polski pod względem wieku, płci i klasy wielkości miejscowości zamieszkania. Zbieranie danych odbywało się od 26 do 27 stycznia 2021 r. metodą CAWI na panelu internetowym SW RESEARCH.

Allegro jest platformą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów, osiągającą wysoki wzrost przychodów, rentowność i przepływy pieniężne przy dużej skali działalności. Grupa prowadzi wiodącą platformę handlową typu marketplace w Polsce, jaką jest Allegro.pl, oraz wiodącą porównywarkę cenową w Polsce – Ceneo.pl. Jako najbardziej rozpoznawalna marka e-commerce i największy podmiot prowadzący działalność w branży handlu detalicznego artykułami niespożywczymi w Polsce pod względem GMV, Allegro.pl jest również jednym z 10 największych portali e-commerce na świecie oraz należy do 100 największych portali internetowych na świecie pod względem miesięcznej liczby wizyt.

Sprzedaż realizowana przez firmy za pośrednictwem platformy e-commerce typu marketplace Allegro.pl obejmuje następujące kategorie produktowe: elektronika, dom i ogród; sport i turystyka; produkty dla dzieci; motoryzacja; moda i obuwie; zdrowie i uroda; kultura, rozrywka, kolekcje i sztuka; oraz supermarket. Platforma Allegro.pl umożliwia sprzedaż nowych produktów przede wszystkim firmom prowadzącym działalność w formule biznes-klient i przyciąga średnio 21 mln internautów miesięcznie, co odpowiada 66% mieszkańców Polski w wieku 16 lat lub więcej oraz 78% wszystkich użytkowników Internetu w Polsce.

Na koniec 2020 r., z platformy e-commerce Grupy korzystało około 13,0 mln aktywnych kupujących. Wartość sprzedanych produktów (GMV) na platformie Grupy osiągnęła wartość ponad 35 mld PLN w 2020 r.