Ponad 7 milionów unikalnych ofert w kategorii gier na Allegro w 2020 roku - to o ponad 29% więcej niż w roku 2019

Kwiecień 27, 2021
  • Kategoria gier zanotowała ponad 45% więcej kupujących niż rok wcześniej oraz ponad 27% więcej ofert z odnotowaną sprzedażą.
  • W 2020 roku najwięcej gier wideo oraz towarzyskich sprzedało się 14 grudnia.
  • Najdroższym sprzedanym przedmiotem w kategorii gier była skórka do gry CS:GO - talon doppler sapphire, która kosztowała 12000 złotych.

Poprzedni rok w kategorii gier pokazał, że pandemia wpłynęła znacząco na zainteresowanie tym segmentem na Allegro. W 2020 roku w kategorii gier na Allegro pojawiło się ponad 7,4 mln unikalnych ofert. To o ponad 29% więcej niż w roku 2019. Użytkownicy, chcąc umilić sobie czas spędzony w domu, częściej sięgali po gry towarzyskie - to właśnie 6 kwietnia padł rekord sprzedażowy, poza okresem świątecznym. W porównaniu do 2019 roku, liczba transakcji w tej kategorii w 2020 roku wzrosła aż o 102,68%.

Podsumowanie roku 2020 w kategorii gier pokazało nam jak bardzo zmiana stylu życia wpłynęła na preferencje zakupowe kupujących. Po raz pierwszy w okresie innym niż święta Bożego Narodzenia gry towarzyskie zanotowały więcej transakcji dziennych niż gry wideo - rekordowy dzień przypadał na 6 kwietnia. Średnia sprzedaż wynosiła wtedy ponad 12 sztuk na minutę. W okresie świątecznym, a dokładnie 14 grudnia, było to prawie 29 sztuk na minutę - mówi Jacek Weichert, dyrektor segmentu Kultura i Rozrywka, Kolekcje i Sztuka w Allegro.

Największą popularnością w kategorii gier towarzyskich cieszyły się gry planszowe (29,16%), zaś w kategorii wideo - gry na konsole (29,93%). Biorąc pod uwagę gatunki, w pierwszej z nich dominowały gry rodzinne, zaś w drugiej - akcji. Allegro sprawdziło również najlepiej sprzedające się serie - na podium w grach towarzyskich znalazły się: Monopoly, Wsiąść do pociągu oraz Szachy. Co istotne, na popularność tych ostatnich duży wpływ miał serial Netflix - “Gambit królowej”. Porównując ten sam okres sprzedażowy w 2019 i 2020 roku, był to wzrost na poziomie ponad 127%. Jeśli zaś chodzi o gry wideo, to na podium znalazły się takie serie, jak: FIFA, LEGO oraz Minecraft.

Analiza pokazała, że to mężczyźni dokonują więcej transakcji w kategorii gier niż kobiety. Panowie kupują średnio o 26,5% częściej gry towarzyskie i o 30,3% częściej wideo. Allegro przeanalizowało również sprzedaż w tej kategorii w różnych grupach wiekowych. Najwięcej transakcji dokonują osoby w wieku 25-44 lat - jest to ponad 8 na 10 transakcji w kategorii gier towarzyskich oraz 7 na 10 w kategorii wideo. Biorąc pod uwagę najmłodszą grupę konsumentów w wieku 18-24 lat, największą popularnością cieszą się zdecydowanie gry wideo.

Analizując kanały sprzedaży za pomocą których użytkownicy dokonują zakupów, okazuje się, że gry towarzyskie są kupowane częściej na urządzeniach mobilnych (51,02%), natomiast gry wideo na komputerze (54,29%). W całej kategorii gier użytkownicy najczęściej dokonywali zakupów między poniedziałkiem a środą w godzinach 10.00 - 23.00. Jeśli zaś przeanalizujemy podkategorie, to rekord sprzedaży gier towarzyskich w 2020 roku przypadał na niedzielę pomiędzy 20.00 a 22.00, natomiast gier wideo na niedzielę oraz poniedziałek pomiędzy 18.00 a 21.00.

Najdroższe sprzedane przedmioty w 2020 roku w kategorii gier:

Gry wideo:

• Cyfrowe:
    • Skórka do gry CS:GO - Talon Knife | Doppler Sapphire - 12000 zł
    • Postać do gry Tibia - 11599 zł
    • Skórka do gry CS:GO - AWP | Gungnir - 9200 zł
  • Fizyczne:
    • Zestaw 5 gier Pokemon na GameBoy Advance - 2999 zł
    • Wiedźmin 3 - edycja kolekcjonerska PC - 2999 zł
    • LSD Dream Emulator - gra na PlayStation 1 - 2520 zł

Gry towarzyskie:

• Kolekcja ponad 1000 kart do gry Magic The Gathering - 5800 zł
  • Wydanie specjalne gry Takenoko XXL (aukcja WOŚP) - 4050 zł
  • Zestaw ponad 90 figurek do gry Warhammer Fantasy Battle - 3900 zł

Allegro jest platformą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów, osiągającą wysoki wzrost przychodów, rentowność i przepływy pieniężne przy dużej skali działalności. Grupa prowadzi wiodącą platformę handlową typu marketplace w Polsce, jaką jest Allegro.pl, oraz wiodącą porównywarkę cenową w Polsce – Ceneo.pl. Jako najbardziej rozpoznawalna marka e-commerce i największy podmiot prowadzący działalność w branży handlu detalicznego artykułami niespożywczymi w Polsce pod względem GMV, Allegro.pl jest również jednym z 10 największych portali e-commerce na świecie oraz należy do 100 największych portali internetowych na świecie pod względem miesięcznej liczby wizyt.

Sprzedaż realizowana przez firmy za pośrednictwem platformy e-commerce typu marketplace Allegro.pl obejmuje następujące kategorie produktowe: elektronika, dom i ogród; sport i turystyka; produkty dla dzieci; motoryzacja; moda i obuwie; zdrowie i uroda; kultura, rozrywka, kolekcje i sztuka; oraz supermarket. Platforma Allegro.pl umożliwia sprzedaż nowych produktów przede wszystkim firmom prowadzącym działalność w formule biznes-klient i przyciąga średnio 21 mln internautów miesięcznie, co odpowiada 66% mieszkańców Polski w wieku 16 lat lub więcej oraz 78% wszystkich użytkowników Internetu w Polsce.

Na koniec 2020 r., z platformy e-commerce Grupy korzystało około 13,0 mln aktywnych kupujących. Wartość sprzedanych produktów (GMV) na platformie Grupy osiągnęła wartość ponad 35 mld PLN w 2020 r.

Od 12 października 2020 r. akcje Allegro.eu notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Łączna wartość pierwszej oferty publicznej Allegro.eu wyniosła 10,6 mld zł i było to tym samym największe IPO w historii GPW.

games