Średnio ponad 35 egzemplarzy sprzedanych w minutę - podsumowanie 2020 roku w kategorii książek na Allegro

Marzec 18, 2021
  • W 2020 roku na Allegro sprzedało się ponad 18 milionów książek.
  • Rekord zakupionych przez jednego użytkownika egzemplarzy wynosi 11 482.
  • Najwięcej książek sprzedaje się w poniedziałki oraz niedziele.

Kategoria książek na Allegro jest niezwykle bogata i oferuje różnorodny wybór - od fantastyki przez literaturę piękną po kulinaria. Ostatni rok to ponad 18 milionów kupionych na Allegro książek, czyli średnio 35 egzemplarzy na minutę!

Sprzedaż książek na Allegro rośnie z roku na rok, osiągając w 2020 znakomite wzrosty. Co szósta osoba na Allegro zakupiła w tym roku przynajmniej jedną książkę, a rekordzista zakupił zawrotną liczbę 11 482 egzemplarzy. W czasach dominacji kultury cyfrowej, powszechnego dostępu do smartfonów i tabletów, oraz niskiego poziomu czytelnictwa, dane te napawają optymizmem. - mówi Jacek Weichert, dyrektor segmentu Kultura i Rozrywka, Kolekcje i Sztuka w Allegro.

Trendy zakupowe

W poprzednim roku klienci Allegro szczególnie chętnie sięgali po książki dziecięce i młodzieżowe (29,2%). Oprócz tego na podium znalazła się także beletrystyka (19,3%) - w tej kategorii najczęściej wybierano literaturę piękną (37%). Niezmiennie kupowane są także podręczniki (14,9%) - znalazły się na trzecim miejscu pod względem popularności. Co ciekawe, ponad 83% wszystkich sprzedanych na Allegro książek w 2020 roku dotyczyło nowych egzemplarzy.

Allegro sprawdziło też, co wybierają najczęściej panie oraz panowie. Okazuje się, że to kobiety częściej kupują książki na Allegro - dotyczy to 55% wszystkich transakcji w tej kategorii. Wybory zarówno kobiet, jak i mężczyzn są do siebie bardzo zbliżone - dwa pierwsze miejsca zajmują książki dla dzieci oraz podręczniki. Różnica pojawia się dopiero przy miejscu trzecim - kobiety chętniej sięgają po poradniki i albumy, natomiast mężczyźni po książki naukowe.

Zachowania zakupowe klientów na Allegro

Kupując książki, klienci częściej decydują się na dokonywanie transakcji na komputerze (54%) niż na smartfonie (46%). Można również zauważyć pewnego rodzaju trendy, jeśli chodzi o czas zakupu. Najwięcej książek sprzedaje się w poniedziałki oraz niedziele pomiędzy 21 a 21:59. W ubiegłym roku peak zakupowy przypadał 7 września - klienci kupowali aż 93 książki na minutę - oraz 14 grudnia - 91 książek  w minutę.

Najlepiej sprzedające się tytuły w 2020 roku niezależnie od roku wydania*

1. Kolejne 365 dni - Blanka Lipińska
  2. 365 - Blanka Lipińska
  3. Jadłonomia po polsku - Marta Dymek
  4. Pucio mówi dobranoc - Marta Galewska-Kustra
  5. Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek - Justyna Bednarek
  6. Hobbit - J.R.R. Tolkien
  7. Pucio mówi dzień dobry - Marta Galewska-Kustra
  8. Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych ludzi - Rafał Kosik
  9. Pucio zabawy gestem i dźwiękiem - Marta Galewska-Kustra
  10. Powrót z Bambuko - Katarzyna Nosowska

*zestawienie nie zawiera podręczników

Kontakt dla mediów:

Marcin Gruszka

marcin.gruszka@allegro.pl

Allegro jest platformą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów, osiągającą wysoki wzrost przychodów, rentowność i przepływy pieniężne przy dużej skali działalności. Grupa prowadzi wiodącą platformę handlową typu marketplace w Polsce, jaką jest Allegro.pl, oraz wiodącą porównywarkę cenową w Polsce – Ceneo.pl.  Działalność operacyjna Grupy skierowana jest na rynek handlu detalicznego w Polsce, którego wielkość szacowana jest na 621 mld PLN w 2019 r. i prognozuje się, że wzrośnie ona do 724 mld PLN do 2024 r. Wartość sprzedanych produktów (GMV) na platformie Grupy stanowiła ok. 3% tego rynku w 2019 r. Jako najbardziej rozpoznawalna marka e-commerce i największy podmiot prowadzący działalność w branży handlu detalicznego artykułami niespożywczymi w Polsce pod względem GMV, Allegro.pl jest również jednym z 10 największych portali e-commerce na świecie oraz należy do 100 największych portali internetowych na świecie pod względem miesięcznej liczby wizyt.

Sprzedaż realizowana przez firmy za pośrednictwem platformy e-commerce typu marketplace Allegro.pl obejmuje następujące kategorie produktowe: elektronika, dom i ogród; sport i turystyka; produkty dla dzieci; motoryzacja; moda i obuwie; zdrowie i uroda; kultura, rozrywka, kolekcje i sztuka; oraz supermarket. Platforma Allegro.pl umożliwia sprzedaż nowych produktów przede wszystkim firmom prowadzącym działalność w formule biznes-klient i przyciąga średnio 20 mln internautów miesięcznie, co odpowiada 63% mieszkańców Polski w wieku 16 lat lub więcej oraz 76% wszystkich użytkowników Internetu w Polsce.

Na koniec września 2020 r., z platformy e-commerce Grupy korzystało około 12,6 mln aktywnych kupujących. Wartość sprzedanych produktów (GMV) na platformie Grupy osiągnęła wartość 31 mld PLN w okresie 12 miesięcy zakończonym 30 września 2020 r.

image 2