December 14, 2022 0:00 CET

Raport bieżący nr 41/2022

Tytuł: Upoważnienie wskazanych członków Rady Dyrektorów do przyjęcia programu skupu akcji własnych przez Allegro.eu i/lub emisji nowych akcji przez Allegro.eu w ramach kapitału docelowego, w celu zrealizowania nagród w ramach pracowniczego programu motywacyjnego

Podstawa prawna: rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r., rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1052 z dnia 8 marca 2016 r., luksemburska ustawa o spółkach z dnia 10 sierpnia 1915 r. z późniejszymi zmianami oraz prawo luksemburskie z dnia 11 stycznia 2008 r. w sprawie wymogów przejrzystości w odniesieniu do informacji o emitentach, których papiery wartościowe są dopuszczone do obrotu na rynku regulowanym.

Rada Dyrektorów Allegro.eu („Rada”) informuje o podjętych w dniu 14 grudnia 2022 r. uchwałach, w których postanowiła upoważnić Darrena Hustona, Roya Perticucci, Carlę Smits-Nusteling i Jonathana Easticka - każdą z ww. osób działającą wspólnie z drugą osobą, z pełnym prawem substytucji, do (i) przyjęcia programu skupu akcji w celu wywiązania się z zobowiązań Allegro.eu wynikających w ramach pracowniczego programu motywacyjnego, który został zatwierdzony przez akcjonariuszy Allegro.eu w dniu 20 września 2020 r. i uchwalony przez Radę w dniu 7 października 2020 r. oraz w celu ułatwienia przydziału akcji pracownikom Allegro.eu oraz pracownikom jej spółek zależnych zgodnie ze swoim pracowniczym planem motywacyjnym („Nagrody”) i/lub (ii) przeprowadzenia emisji nowych akcji w ramach kapitału docelowego Allegro.eu, w celu zrealizowania Nagród („Podwyższenie kapitału zakładowego”). Maksymalna liczba akcji, które mają zostać nabyte lub wyemitowane, wynosi 1 500 000.

Rada postanowiła o przyjęciu programu skupu akcji i/lub podwyższeniu kapitału zakładowego, w zależności od tego, które rozwiązanie będzie uzasadnione na podstawie wspólnej opinii którychkolwiek dwóch osób spośród: Darrena Hustona, Roya Perticucci, Carli Smits-Nusteling i Jonathana Easticka, jako niezbędne lub wskazane w związku z realizacją Nagród, po uwzględnieniu parametrów ekonomicznych, prawnych i finansowych w najlepszym interesie Spółki.

Allegro.eu jest luksemburską spółką akcyjną (société anonyme), adres siedziby: rue Hildegard von Bingen 1, L –1282 Luksemburg, Wielkie Księstwo Luksemburga, R.C.S. Luksemburg: B214830